דף הבית » כיצד הרכוש מתחלק בגירושין? (מדריך)
תוכן שיווקי

כיצד הרכוש מתחלק בגירושין? (מדריך)

קרדיט תמונה FREEPIK

יש האומרים שצריך לדעת ממי להתגרש, ולא עם מי להתחתן. אמנם בדרך כלל המשפט נאמר בהומור, אך בכל צחוק יש טיפת אמת.

לפעמים, פירוק התא המשפחתי עשוי להוביל למריבות קשות וארוכות מול האדם שהיה הכי קרוב אליכם, שכעת נלחם בכם על ענייני משמורת, מזונות, וכמובן על ענייני רכוש.

המאמר שלפניכם, עשוי לסייע לכם להבין כיצד ניתן לחלק את הרכוש בין בני הזוג בעת גירושין, ובאילו מקרים הרכוש לא יתחלק שווה בשווה בין הצדדים.

כיצד מתבצעת חלוקת רכוש בין בני הזוג בגירושין?

חלוקת רכוש בין בני הזוג בגירושין עשויה להתבצע במספר דרכים, שכן הדרך בה יחולק הרכוש משתנה ממקרה למקרה:

  1. הלכת השיתוף – הלכת השיתוף שנוצרה והתפתחה בפסיקה, קובעת כי הרכוש המשותף שצברו בין בני הזוג, יחולק שווה בשווה בין הצדדים גם אם הרכוש רשום על שמו של אחד מבני הזוג.

הרכוש המשותף הוא כל נכס שבני הזוג צברו במהלך הנישואין תוך מאמץ משותף, או נכסים שהצדדים התכוונו לשתף.

הלכת השיתוף, חלה על זוגות שנישאו לפני שנת 1974 ועל בני זוג ידועים בציבור.

  • חוק יחסי ממון והסדר איזון משאבים – בשנת 1974 נחקק חוק יחסי ממון הקובע כיצד יש לחלק את הרכוש של בני הזוג בעת הגירושין.

עו”ד אורלי מנע שני מסבירה כי חוק יחסי ממון, בדומה להלכת השיתוף קובע כי הרכוש המשותף של בני הזוג יחולק שווה בשווה בעת פירוק הנישואין, אולם קובע לכך מספר חריגים.

  • הסכם ממון – במידה שהזוג ערך הסכם ממון וקבע דרך מסוימת לחלוקת הרכוש, הרכוש יתחלק ע”פ ההסכם ולא על פי חוק יחסי ממון/הלכת השיתוף.

מהו הסכם ממון בגירושין?

הסכם ממון בגירושין, הוא חוזה שבני הזוג יכולים לערוך בכל שלב בנישואיהם על מנת להסדיר את האופן שבו יחולק הרכוש ביניהם בעת גירושין.

כלומר, על אף שקיימות הוראות ברורות בחוק כיצד יש לחלק את המשאבים בגירושין, בני הזוג רשאים להתנות על הוראות החוק ולקבוע הסדר ספציפי לחלוקת הרכוש ביניהם.

בהסכם ממון, בני הזוג רשאים להחליט כיצד יחולק הרכוש שיצברו במהלך הנישואין, וגם כיצד יחולק הרכוש שהיה שייך לכל אחד מבני הזוג לפני שנישאו. כך, מדובר בהסכם ספציפי ומדויק לבני הזוג.

הסכם ממון הוא הכלי היעיל והמומלץ ביותר לקביעת האופן בו יתחלק הרכוש בעת גירושין.

זאת כיוון שבחלק מהמקרים פירוק התא המשפחתי מוביל לניסיונות של בני הזוג לפגוע כלכלית אחד בשנייה, ולכן עריכת ההסכם לפני או במהלך הנישואין, מסייע לבני הזוג לקבל החלטות מושכלות, יציבות ויעילות.

האם תמיד הרכוש מתחלק באופן שוויוני בגירושין?

לא תמיד הרכוש מתחלק באופן שוויוני בגירושין.

ראשית, חוק יחסי ממון מחריג נכסים שהיו שייכים לבני הזוג טרם נישאו, באופן בו הנכס יישאר בידי בעליו כל עוד לא הייתה כוונת שיתוף בנוגע לאותו נכס.

כלומר, נכס שהיה בבעלותו של אחד מבני הזוג לפני שנישאו, לא יחולק שווה בשווה, אלא אם כן בית המשפט התרשם כי בעל הנכס היה בעל כוונה לשתף את הנכס עם בין הזוג השני.

על כן, עורך דין ירושה גביזון מסביר כי החוק מחריג גם נכסים שהתקבלו במתנה או בירושה. אולם גם בנכסים אלו, אם הוכחה כוונת שיתוף, הנכסים יחולקו שווה בשווה.

בנוסף, חוק יחסי ממון קובע כי בסמכותו של בית המשפט לקבוע חלוקת רכוש לא שוויונית במידה שקבע כי קיימות נסיבות מיוחדות.

לדוגמא, נסיבות מיוחדות עשויות להיווצר כאשר הפערים בשכר של בני הזוג גדולים מאוד, באופן בו חלוקת רכוש שוויונית עשויה לפגוע קשות בבן הזוג ששכרו נמוך יותר.

האם גם החובות מתחלקים בין בני הזוג בגירושין?

באופן כללי, גם חובות מתחלקים בין בני הזוג בגירושין, אולם השיתוף בחובות מותנה בכך שמדובר בחובות שנצברו במהלך חייהם המשותפים של בני הזוג.

חשוב לציין, כי שיתוף החובות חל בין בני הזוג בלבד. כלומר, במידה שאחד מבני הזוג יצר חוב כלפי צד ג’, לנושה אין זכות תביעה כלפי בן הזוג השני.

אולם במקרים בהם אחד הצדדים לא היה חלק מיצירת החוב, ומדובר בחובות ששייכים באופן מלא לבן הזוג השני, לא יחול שיתוף בחוב.

לסיכום, האופן בו יתחלק הרכוש בין בני הזוג בעת הגירושין תלוי בנסיבות העניין ובעובדה האם ערכו הסכם ממון ומתי נישאו.

בעת גירושין, חשוב לזכור כי ייעוץ משפטי מקצועי מטעם עורך דין מומחה לענייני משפחה, עשוי לסייע לכם להגיע לתוצאות המיטביות עבורכם, שכן עו”ד בעל ניסיון יודע כיצד לגשת לנושא ולטפל בעניין ביעילות.

קרדיט תמונה FREEPIK