דף הבית » טיפים ועצות לצמצום נזקי המסכים לרגל חודש המודעות לבדיקות ראיה בקרב ילדים של עמותת לראות
צרכנות

טיפים ועצות לצמצום נזקי המסכים לרגל חודש המודעות לבדיקות ראיה בקרב ילדים של עמותת לראות

קרדיט לתמונה: depositphotos

חודש המודעות לבריאות העין ביוזמת עמותת “לראות” מתמקד בבעיות עיניים בקרב ילדים ובחשיבות בדיקות העיניים בגילאים 6-12. במקרים רבים, בדיקות אלה מסייעות למנוע פגיעה חמורה בראייה ולעיתים אף עיוורון חד עיני!. אין ספק, שהכניסה של מסכים רבים לחיי ילדינו, כמו-גם הקורונה החריפו את הבעיה.

שתי הבעיות הנפוצות ביותר עמן מתמודדים ילדים כיום הן “עין עצלה” ו”קוצר ראייה” ואחד מהמסרים של העמותה בחודש זה הוא חשיבות האבחון בגיל המוקדם ודרכי הטיפול המוצעים לפתרונות, עם קריאה להורים לבדוק את ילדיהם במסגרת בדיקות עיניים הנכללות בסל- לילדים בני נוער וגם מבוגרים.

מסקר שנערך עבור העמותה, ע”י מכון המחקר מאגר מוחות בקרב הורים לילדים בגילאי 6-12, במטרה לבחון דפוסים של בדיקות ראייה לילדים והתייחסות לנושאי לקויות ראיה אצל ילדים, נמצא כי מספר שעות ממוצע של ילד מול מסכים הוא 3 שעות ו-48 דקות ביום ושכמעט 50% מההורים לא היו מודעים לכך שבדיקות עיניים נכללות בסל הבריאות.

לדברי נדין הולנדר, מנכ”לית עמותת לראות: “עפ”י הערכות מומחים, עד 2050 מחצית האוכלוסיה תסבול מקוצר ראיה!! במקרים רבים, בדיקות סקר ראייה מסייעות למנוע פגיעה חמורה בראייה ולעיתים אף עיוורון חד עיני, לכן יש להגביר את המודעות לביצוע הבדיקות הנמצאות בסל באופן תדיר.”

אם לנו קשה, למרות כל האזהרות, להימנע מלצפות שעות רבות במסכים. הרי לילדים, ההתאפקות קשה יותר.

הנזקים מצפיה ממושכת הם רבים ומגוונים, וגורמים לבעיות ראיה מורכבות כמו: קוצר ראייה, תסמונת CVS – Computer Vision Syndrom – גירוי בעיניים, יובש בעיניים, טשטוש ראייה, ראייה כפולה וכאבי ראש, פזילה נרכשת והפרעות בשינה.

האופטמטריסטית רמית גרטי, בשיתוף עמותת לראות, מעניקה לנו טיפים שאם נקפיד עם ילדינו, נצליח לצמצם ולו במעט, את הנזקים שייגרמו להם עקב צפיה ממושכת במסכים-

  • הימנעות ממסכים לפני השינה. הכוונה בעיקר מסכי טלפון ומחשב, כי האור הכחול המופרש מהמסך מקשה על הילדים להירגע ולהירדם.
  • מסך גדול עדיף על מסך קטן . עיקר השימוש בטלפון זה סדרות ויוטיוב ומומלץ להעביר הכל לטלויזיה.
  • חוק 20-20  – כל 20 דק’ עושים הפסקה של 20 שנ’ מהמסך ומסתכלים 20 מ’ קדימה.
  • מגן מסך הכולל סינון אור כחול.
  • עבודה במצב לילה night light  בטלפון או במחשב.
  • במקרה של מחשב נייח, יש למקם את המסך באופן שימנע סנוור או השתקפות, ולכן רצוי שהוא לא יפנה לעבר חלונות.
  • מומלץ לעבור בדיקת ראייה ועיניים אחת לכמה שנים, במיוחד אם במשפחה יש קרובים הסובלים מבעיות אלה. במידה ואובחנה בעיית ראייה, חובה להיבדק ולקבל טיפול מתאים.
  • יש להקפיד על אוורור בחדר למניעת יובש העיניים.
  • רצוי לעבוד עם רקע בהיר וכיתוב כהה ולהימנע מצבעים זרחניים אשר מעייפים את העיניים.
  • לא להשתמש באותיות קטנות מדי.