דף הבית » איך גובים מזונות ילדים מאב שאינו משלם
תוכן שיווקי

איך גובים מזונות ילדים מאב שאינו משלם

קרדיט תמונה FREEPIK

לאחר תקופה ארוכה של מלחמות בבתי משפט, דיונים מתישים והוצאות רבות על עורכי דין, סוף סוף הליך הגירושין הסתיים.  את חושבת שהמלחמות נגמרו אבל פתאום את מגלה שהגרוש לא משלם מזונות ילדים. מה עושים עכשיו? במקרה של אב שאינו משלם מזונו יש מספר פתרונות יעילים, כפי שיפורטו במאמר שלפניכם.

מהו הסכום הנדרש לתשלום מזונות ילדים על ידי האב?

הסכום הנדרש לתשלום מזונות ילדים על ידי האב מחושב בהתאם למשפט העברי, ומשתנה ממקרה למקרה שכן מושפע מפרמטרים רבים כגון גיל הילדים, גובה הכנסת ההורים והאם מדובר במשמורת משותפת.

כך למשל, סכום מזונות הילדים שיידרש לשלם האב יהיה שונה במקרה בו ילדיו בגילאי 0-6, לבין מקרה בו ילדיו בגילאי 6-15, או שמא הם בני 15-18.

בנוסף, כאשר נקבעה משמורת משותפת, כל הורה ישלם את הוצאות הילדים בהתאם לחלק היחסי מההכנסה שלו. כך, גובה ההכנסות של האב ישפיעו באופן ישיר על סכום מזונות הילדים שיידרש לשלם בתהליך גירושין ולאחריו.

מהן הסיבות האפשריות לאי תשלום מזונות ילדים ע”י האב?

ככלל, ישנן סיבות רבות שבגינן אב אינו משלם מזונות ילדים לאחר הגירושין. אך ניתן להצביע על שתי סיבות עיקריות.

האחת, היא שהאב נמנע מתשלום מזונות כיוון שהוא משתמש בכסף לעניינים אחרים. מדובר במצב בו האב בוחר באופן מודע שלא לשלם את תשלומי המזונות ולא מקיים את פסק הדין של בית המשפט.

בחלק מהמקרים, האב מסרב לשלם מזונות בעקבות ילד מורד. מדובר על מקרה בו הילד לא מסכים לראות את האב ומסרב לקיים את הסדר הראייה שנקבע בבית המשפט.

הסיבה השנייה, היא כאשר לאב אין מסוגלות כלכלית לשלם את מזונות הילדים. בחלק מהמקרים, האב נמצא בהליכי הוצאה לפועל ולא יכול לשלם את תשלומי המזונות.

מה ניתן לעשות במקרה שאב לא משלם מזונות ילדים?

במקרה שבו אב לא משלם מזונות ילדים, ישנם מספר מסלולים בהם ניתן לגבות מזונות ילדים:

  1. המוסד לביטוח לאומי –  המסלול הראשון דרכו ניתן לגבות מזונות ילדים מאב שאינו משלם הוא באמצעות הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי.

ביטוח לאומי הוא המוסד שנועד להבטיח את קיומם הבסיסי של התושבים. לכן, במקרה בו האב לא משלם מזונות ילדים, ניתן לתבוע את הביטוח הלאומי ובכך לקבל תשלום מזונות.

הסכום שישלם המוסד לביטוח לאומי, יהיה בהתאם לסכום שקבע בית המשפט או בהתאם לתקנות המזונות –הנמוך מבניהם.

  • הוצאה לפועל – עו”ד יעל מולר מסבירה כי המסלול השני דרכו ניתן לגבות מזונות ילדים מאב שאינו משלם הוא באמצעות פתיחת תיק בהוצאה לפועל נגד האב.

במסגרת פתיחת תיק בהוצאה לפועל, יהיה ניתן לוודא את תשלום המזונות במספר צעדים כגון עיקול מיטלטלין, משכורות ועוד.

  • תשלום מזונות ע”י הורי האב – המסלול השלישי דרכו ניתן לגבות מזונות ילדים הוא קבלת תשלום מזונות מסבי הילדים – הורי האב שאינו משלם מזונות.

ניתן לפנות למסלול זה רק כאשר שני המסלולים שצוינו מעלה אינם צלחו, ורק בתנאים מסוימים.

 גביית מזונות מהסבים עשויה להתקבל לדוגמא במקרה בו לא ניתן לאתר את אב הילדים או כאשר האב אינו מסוגל כלכלית לשלם את תשלומי המזונות.

מה אפשר לעשות כאשר האב לא משלם מזונות בעקבות פשיטת רגל?

כאשר האב לא משלם מזונות בעקבות פשיטת רגל, בתנאים מסוימים החוב של תשלום המזונות יעמוד ראשון לפירעון ויקבל עדיפות על פני הנושים האחרים של האב.

אולם, חוב המזונות יקבל עדיפות רק כאשר מועד היווצרות החוב קודם למועד בו ניתן צו כינוס נכסים לאב.

במקרה בו החוב נוצר רק לאחר שניתן צו כינוס הנכסים, חוב המזונות לא יקבל קדימות על פני נושים אחרים של האב, ובסמכותו של בית המשפט להכריע איזה סכום מתוך קופת כינוס הנכסים יוקצה לתשלום מזונות הילדים.

לסיכום, גם לאחר שהסתיימו המלחמות בבית המשפט, לפעמים לא פשוט לוודא שהצדדים אכן מקיימים את פסק הדין, ועלולות להיווצר בעיות בתשלומי מזונות הילדים.

על מנת לבחור את המסלול הנכון ביותר לפעולה במקרה בו האב אינו משלם מזונות ילדים, מומלץ לפנות לעורך דין לענייני משפחה כדי שיבחן את נסיבות המקרה הספציפי המדובר ויכוון אתכם כיצד כדאי לפעול.

קרדיט תמונה FREEPIK