דף הבית » ל”ג בעומר אקולוגי – מפסיקים לזהם את הסביבה!
צרכנות

ל”ג בעומר אקולוגי – מפסיקים לזהם את הסביבה!

שרונה רומנו לזר צילום דנה פרידלנדר

טיפים ועצות כיצד לצמצם את נזקי המדורות בל”ג בעומר

לאורך השנים עלתה בישראל המודעות לנזק הסביבתי והבריאותי של המדורות, אך עדיין אלפי ישראלים מתכנסים בל”ג בעומר סביב המדורות, הגורמות לזיהום אוויר כבד ולזיהום סביבתי משמעותי בשל פליטת תרכובות מזהמות.

שרונה רומנו לזר – יועצת מוסמכת לסביבה וקיימות,  ובעלת חברת אורגניקזון המייבאת ומשווקת מוצרים אקולוגיים, מעניקה   6 טיפים שימושיים כיצד ניתן לצמצם בלג בעומר את נזקי איכות הסביבה.  

לדברי שרונה רומנו לזר: “ל”ג בעומר הוא אחד החגים האהובים יותר, בעיקר על בני הנוער וילדים. מה יכול להיות יותר נעים ומהנה מלצאת אל חיק הטבע עם משפחה/ חברים,  לשבת מול המדורה עד לשעות הקטנות של הלילה? לאכול,  לשיר ולשתות…..? אך יחד עם זאת מדורות ל”ג בעומר גורמות לתופעות כמו זיהום אוויר חריג, דליקות, פציעות ואף פגיעה ברכוש”.

לדבריה: “בכל שנה בערב ל”ג בעומר קיימת עלייה משמעותית בזיהום האוויר ברחבי הארץ. זיהום זה נגרם על ידי חלקיקים העוברים בדרכי הנשימה ומסוכנים לבני האדם. לכן, חשוב כמיטב המסורת לחגוג את ל”ג בעומר, אבל במקביל לא לשכוח את הסביבה והבריאות ולכן מחובתנו להקפיד על נוהלי הבטיחות הסביבה, כדי למנוע פגיעות מיותרת ומסוכנת וכדי לצמצם זיהום אוויר הגורם לתחלואה קשה.

  1. לא חייבים מדורה – ניתן להיפגש עם חברים/משפחה לארוחה משותפת לאור נרות, משחקי חברה, פעילות מגבשת, או טיול עם עששיות.
  • למתעקשים לערוך מדורה – ניתן לערוך מדורה אחת עם כמות אנשים גדולה.  עדיף לעשות מדורה קטנה בתוך חצי חבית ולא לתת לאש להשתולל.
  • להשתמש בעצים טבעיים – ולא להתשמש בעצים מכוסים בלכה/ פורמיקה, או שעברו טיפול כימי כלשהוא (כמו עצים של משטחים), הפולטים בשריפה חומרים מאד רעילים.
  • לא להשתמש כלים חד פעמיים –ניתן לערוך את השולחן במפת בד, שמרבית הכיבוד יהיה כזה שאפשר לאכול ביד (כמו תירס, אבטיח, פיתות וכדומה), ואז כל מה שנדרש זה מפיות נייר. ואם בכל זאת מתכננים ארוחה יותר רצינית, השתמשו בכלים רב פעמיים, וותרו על הכלים החד פעמיים ומזהמים. ואם כבר אוכל אז בכמות סבירה, כזאת שתמנע השלכה של עודפי המזון.
  • לכבות את המדורה – אם בכל זאת החלטתם לערוך מדורה, דאגו לכבות אותה היטב.  אספו את הפסולת, ואל תשאירו סימן לכך שהייתם במקום. את הפסולת ניתן להפריד לפח החום (פסולת אורגנית), לפסולת כללית ואריזות בפח הירוק, נייר וקרטון בפחים המיועדים לכך
  • להשתמש במוצרים אקולוגיים – רק מוצרים ממוחזרים, נקיים מרעלים, כמו  כמו ברדיד אלומיניום מ-100% אלומיניום ממוחזר של המותג If You Care – הוא נקי מחומרים רעילים. בטוח במגע עם מזון לפי התקן האירופאי וה-FDA. מצוין לאריזת מזון. שומר על הערך התזונתי, איכות המזון, הטעם והוויטמינים. באריזה ידידותית לסביבה: עשויה מקרטון ממוחזר, ללא הלבנה בכלור, הודפסה בדיו על בסיס ירקות ודבק לא רעיל.

7. יש לחפש מקום מתאים להבערת אש, בטוח, פתוח שאין סביבו עצים או צמחיה – שלא לפגוע בהם. אם מדובר בשטח בנוי- התרחקו ממבנים, מתקני דלק, קווי חשמל.

8. יש להתחשב בכיוון הרוח ובעוצמתה-  אם המקום סמוך ליער או צמחיה ונושבת רוח חזקה, אין להבעיר בו את האש.

9.  מומלץ להחזיק בקרבת המדורה 2 דליי מים מלאים למקרה של התפשטות האש.

10 הימנעו מכריתת עצים ושיחים. ניתן למצוא מספיק ענפים יבשים ופסולת גזם שמותר לעשות בהם שימוש למדורה.

11. מומלץ לא לשבת קרוב מידי למדורה ולא בכוון שאליו פונה העשן, כדי להימנע משאיפה מיותרת של מזהמים.

12. מומלץ מאוד לא לישון  קרוב למדורה עם שקי שינה.