דף הבית » טיפים מקצועיים להתנהלות עם הילדים בחג פורים!
צרכנות

טיפים מקצועיים להתנהלות עם הילדים בחג פורים!

התמונה באדיבות מותג התינוקות NUBY. קרדיט: יח"צ

פורים הוא חג של יציאה משגרה, הגן אינו נראה כבשאר הימים, הוא מקושט חגיגית, סדר היום משתנה, כולם מגיעים מחופשים, גם הצוות וגם הילדים. עבור חלק מהילדים מדובר בחגיגה של ממש, הזדמנות לצאת מדמותם, להיות מי שהם רוצים ולחקור עולמות חדשים. עם זאת, ישנם ילדים שאוהבים להתחפש ויש כאלו שהתחפושות מלחיצות ומבהילות אותם. עבור ילדים שאוהבים את השגרה המוכרת והידועה שמקנה להם ביטחון, שינוי סדר היום וההתנהלות בגן עלולים לגרום ללחץ ורתיעה. בין אם ילדכם מחכה בקוצר רוח ללבוש את התחפושת ובין אם מעט מבוהל ומסרב לשתף פעולה, שלי לביא, מדריכת הורים, התפתחות ושינה למותג התינוקות NUBY, מעניקה עשרה טיפים להתנהלות נכונה עם הילדים רגע לפני פורים.

מחקרים מראים שהתחפשות עבור חלק מהאנשים היא סוג של חופש, רשות להיות מי שאנחנו באמת למרות שאנחנו מתחת למסכה. זאת הסיבה שבמרבית גני הילדים יש ארגז תחפושות וילדים אוהבים לשחק משחקי תפקידים. כשהם מתחפשים, הילדים בודקים מה הם רוצים להיות, איך מרגיש להם להתנהל כדמות מסויימת, דמות שהם מכירים מחיי היום יום, מהטלוויזיה, הספרים ומהאגדות הגדושות בדמויות בדיוניות. עבור הילדים תחפושת זוהי הזדמנות מעולה להתנסות במשחק תפקידים, משחקי דמיון, לאמץ תכונות של הדמות המחופשת ולהיות מישהו אחר שהוא לא הם. הדמות בתחפושת יכולה להעניק לילדים שלנו “כוחות על” להתמודדויות שבלי התחפושת מאתגרות עבורם. הם יכולים לאמץ את תוכנותיה של הדמות, את המראה שלה ונוצרת הזדמנות מצוינת להתחבר לעולם הפנימי ולהתמודד עם מצבים שביום יום לעיתים קשים ומאתגרים עבורם.

למעשה, ניתן ללמוד רבות על הילד שלנו ועולמו הפנימי דרך בחירת התחפושת שלו, מי הוא רוצה להיות, לאיזה דמויות הוא מתחבר, איך הילד שלנו מתנהל “בתוך” בתחפושת, האם התחפושת עוזרת לו להיפתח יותר או להבליט תכונות מסוימות וכן הלאה. תחפושת היא דרך מדהימה עבור ילדים לבטא את עצמם בדרך שונה. כך, ילד ביישן יכול “לקבל” אומץ של אריה בתחפושת האריה, ילדה חסרת בטחון תקבל אומץ בתור “אלזה” או נסיכה. התחפשות מפתחת חשיבה יצירתית ויכולה לעזור למציאת פתרונות בדרך אחרת.

מאידך בהחלט קיים גם סוג אחר של ילדים, אלו שאינם אוהבים להתחפש, לא מחבבים את תשומת הלב הנלוות להתחפשות. חלק מפחדים מהשוואה, וגם שלא יעמדו בציפיות מ”הדמות” שאליה התחפשו. ילדים שהתחפושת “קשוחה” להם, יהיו בדרך כלל בעלי יכולת נמוכה להפריד בין דמיון למציאות ועל כן הסיטואציה שנוצרת נוטה להלחיץ אותם יותר. זהו המקום שלנו כהורים להבין את הסיטואציה ולהיות שם עבור הילדים שלנו.

בחג הפורים לעיתים יותר משהילדים עצמם אוהבים להתחפש, ההורים אוהבים לראות את ילדיהם מחופשים. כאשר הילד אינו משתף פעולה וההורים נסחפים עם הלך החג, עלולה להתקבל התוצאה ההפוכה בה גם הילד וגם ההורה נותרים מתוסכלים. אז מה עושים בסיטואציה בה כבר בחרנו ורכשנו תחפושת, ההתרגשות בשיאה, המצלמות כבר מוכנות, אך הילד לא רוצה להתחפש?

  1. תיאום ציפיות – עוזר בהורדת מפלס המתח, ההתנגדויות וביצירת שיתוף פעולה. ספרו לילדים על החג, הסבירו שכולם מתחפשים בגן ופרטו איך היום מתנהל בגן. השמיעו את שירי החג בבית, דברו על מהלך היום ואפילו מתי ומה יאכל ביום הזה בגן.
  2. סדר יום – פורים הוא יום של יציאה מהשגרה מבחינת מהלך היום ואופיו של היום, נסו לשמור על שגרת הבוקר של הילדים גם ביום המרגש של פורים כדי לתת להם בטחון ביום השונה הזה.
  3. תנו לילדים להיות חלק מבחירת התחפושת- מומלץ לא להציג לילדים יותר מ 2-3 אפשרויות על מנת לא לבלבל אותם עם השפע בחנויות ובאתרי המכירה. בחרו תחפושת נוחה, פשוטה להלבשה ובטיחותית.
  4. הלהיבו את הילד- בנוגע לתחפושת שקניתם לו. במידה ואינו מתחבר אליה, נסו למצוא פתרון יצירתי או תחפושת אחרת שהילד ירגיש איתה יותר בנוח.
  5. מדידה מקדימה- תנו לילד למדוד את התחפושת, לשחק איתה ולהתרגל אליה לפני יום התחפושות בגן.
  6. ויסות חושי – יש לשים לב ולהיות ערים לעובדה כי ישנם ילדים שסובלים מרגישות חושית והתחפושות אינן נוחות או מכבידות עליהם.
  7. לא ללחוץ- יש ילדים שלא אוהבים להתחפש. אל תלחצו על הילד למדוד את התחפושת, שימו את התחפושת במקום נגיש והציע כל כמה ימים למדוד או לשחק איתה. בלי איומים, תנאים או פרסים – אי אפשר להכריח ילד להתחפש. במידה והילד מפחד או מתנגד, הכילו את הפחד והרתיעה שלו, העבירו מסר לילד שאתם מאמינים בו ובכוחות שלו ושהוא אינו מאכזב אתכם.
  8. צילומים- הילד לא רוצה להצטלם עם התחפושת? לא קרה כלום! חפשו הזדמנות אחרת לצלמו איתה. שימו לב לא לתת לילד תחושה שאתם מאוכזבים ממנו אם לא רוצה להצטלם או ללבוש את התחפושת. מערכת היחסים שלכם עם הילד חשובה הרבה יותר מתחפושת, אנחנו לא רוצים שהילד שלנו יסתובב בתחושה שהוא אכזב אותנו או לא עמד בציפיות.
  9. לא להתעקש- עשיתם הכל “נכון” והילד לא מוכן לשים את התחפושת בבוקר? קחו את התחפושת בשקית לגן, במידה ויתחרט התחפושת תהיה שם עבורו. כל התעקשות שלנו סביב נושא התחפושת עלולה לגרור התנגדות נוספת מצד הילד וחוסר שיתוף פעולה.
  10. עדלאידע – כמעט בכל עיר מתקיימות חגיגות פורים עירוניות, מלוות במצעד תחפושות, ריקודים, פעילויות ושירים. ישנם ילדים שההמולה, הרעש, הצבעוניות וכמות האנשים אינה מתאימה להם והם חווים לחץ גדול באירועים מסוג זה. שימו לב מה קורה אם הילד שלכם, אל תתעקשו להישאר באירוע אם הוא אינו מתאים לו.

תכננתם, קניתם, נסעתם והיום לא הסתדר כפי שציפיתם? שחררו וקחו נשימה, מיומנויות התמודדות עם סיטואציות ואכזבות הם חלק מהכלים שאנחנו נותנים לילדים שלנו. סיטואציה כמו פורים היא לגמרי הזדמנות לתרגל התמודדות. ותזכרו גם אם החג לא היה כלכך מוצלח – לא כל יום פורים ויש לנו שנה שלמה להתכונן עד שיגיע שוב.

צלם פנין יהודאי

כותבת המאמר היא שלי לביא, מדריכת הורים, התפתחות ושינה למותג התינוקות NUBY